Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Bhanvagar (για πρώτη φορά εξερεύνηση)

Πριν το ταξίδι μου στην Σρι Λάνκα ήθελα οπωσδήποτε να πάω σε μια μεγάλη πόλη για τα τελευταία ψώνια. Τα 2 πράγματα που ήθελα κυρίως να αγοράσω ήταν μια καλή ομπρέλα και ένα αδιάβροχο μπουφάν. Μα τι διακοπές θα είναι αυτές εάν βρέχει. Δυστυχώς τα στατιστικά και η προϊστορία δεν με βοηθάνε Στην Σρι Λάνκα 17 από τις 30 ημέρες του Σεπτεμβρίου βρέχει. Άρα τα παραπάνω είναι αναγκαία αξεσουάρ.

Η Bhavnagar είναι μια από τις πιο βρώμικες πόλεις του Gujarat. Μια πόλη που βασίζει την οικονομία της σε ένα διαλυτήριο πλοίων ίσως δεν θα μπορούσε να ήταν πολύ καθαρή, και αυτό φροντίζουν να στο θυμίσουν με την είσοδο στην πόλη. Αγελάδες, κατσίκια, γαϊδούρια και σκυλιά όλοι μαζί περπατάνε στους ίδιους λασπωμένους η χωματένιους δρόμους, με διάφορες μυρωδιές να έρχονται στην μύτη, ενώ οι όχθες των ρυακιών που διασχίζουν την πόλη είναι περισσότερο χωματερές. Για το νερό δεν θα πω κάτι. Με λίγα λόγια η Bhavnagar δεν έχει καμία σχέση με την Rajkot η ακόμα και την Ahmedabad. Αλλά έχει ένα καλό. Είναι κοντά (που λέει ο λόγος) Απέχει 150 χιλιόμετρα από το ναυπηγείο και χρειαζόμαστε 3 ώρες για να φτάσουμε.


Καθολική εκκλησία. Και όμως υπάρχουν Χριστιανοί σε αυτήν την πόλη και στέλνουν τα δικά τους παιδιά στο Χριστιανικό σχολείο που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία. Παρόλο που ήταν Κυριακή, η εκκλησία ήταν κλειστή.


Ινδουιστικός ναός. Αυτός ο ναός ανήκει σε μια Ινδουιστική αίρεση, η οποία πιστεύει στους ίδιους θεούς με την αυθεντική θρησκεία, αλλά έχει και έναν επιπλέον δικό της. Αυτό που τους ξεχωρίζει είναι ο τρόπος ζωής. Απαγορεύεται να τρώνε κρεμμύδια και σκόρδα (σαν τους Ζαναιστές) και να τρώνε φαγητό που δεν είναι μαγειρεμένο από την οικογένεια τους. Επίσης η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού δεν συνηθίζεται από τους πιστούς αυτής της θρησκεία. Σίγουρα κάποιος λόγος θα υπάρχει πίσω από όλα αυτά, και όχι μόνο η ταλαιπωρία των πιστών. Αλλά αυτό που τους ξεχωρίζει είναι η υποχρεωτική δωρεά όλης της περιουσίας τους στην εκκλησία. Με αυτόν τον τρόπο έχουν καταφέρει να μαζέψουν αρκετά χρήματα για να χτίσουν εντυπωσιακούς ναούς, κήπους και συγκροτήματα κτηρίων όπου στεγάζονται νοσοκομεία και σχολεία.


Η είσοδος του ναού.


Οι κήποι του ναού


Σιδηροδρομικός σταθμός. Κάπου διάβασα πως ο συγκεκριμένος σταθμός χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα οπότε επέμεινα να τον επισκεφτούμε. Τελικά είναι σύγχρονος αλλά δεν έχασα την ευκαιρία να κοιτάξω και τα δρομολόγια των τρένων. Ποτέ δεν ξέρεις....


Ο δρόμος που οδηγεί στον σιδηροδρομικό σταθμό. Χωρίς λόγια....


Το συγκεκριμένο κτήριο κάποτε ήταν παλάτι. Αργότερα μετατράπηκε σε κολλέγιο όπου φοίτησε ο Mahatma Gandhi. Σήμερα συνεχίζει να είναι κολλέγιο επιστημών.


Είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι οι νέοι άνθρωποι που σπουδάζουν σε αυτόν τον χώρο μπορούν μετά την αποφοίτηση τους να ξαναγυρίσουν και να ζήσουν μέσα στην βρώμα των πόλεων τους χωρίς να κάνουν κάτι για να το αλλάξουν. Και όμως. 100 χρόνια πέρασαν από τότε που ο Ganghi πέρασε από αυτό το κτήριο, και χιλιάδες φοιτητές σπούδασαν και αποφοίτησαν, αλλά με εξαίρεση τα καινούργια κτήρια η Bhavnagar δεν θα έχει αλλάξει καθόλου.



Βήματα προς τα πίσω. Κάποιος αρχιτέκτονας πολλές δεκαετίες νωρίτερα σχεδίασε και έχτισε αυτό το παλάτι. Όταν χρειάστηκε να χτιστούν καινούργια κτήρια για να στεγάσουν νέα εργαστήρια, ο Ινδός νέος αρχιτέκτονας έχτισε το παραπάνω χάλι. Μα που χάθηκε η γνώση στο πέρασμα των αιώνων......

Η ΛΙΜΝΗ

Η Βhavnagar εκτός των άλλων έχει και 2 λίμνες. Η μια είναι στο κέντρο της πόλης ενώ η άλλη έξω από αυτήν. 



Η λίμνη στο κέντρο της πόλης με ενα τζαμί να καθρεφτίζεται στα νερά της.

Η άλλη λίμνη στα περίχωρα της πόλης ξεραίνεται κάθε καλοκαίρι και ξαναγεμίζει την περίοδο των μουσώνων. Στις όχθες της υπάρχει ένα μονοπάτι όπου ο κάθενας μπορεί να κάνει την βόλτα του και να αναπνεύσει καθαρό αέρα.


Το πρώτο κτήριο που βλέπω στην Ινδία το οποίο χτίστηκε για αισθητικούς λόγους.  Είναι σίγουρο πως χτίστηκε πολλά χρόνια πριν καθώς τώρα είναι ετοιμόρροπο, αλλά οι σύγχρονοι δήμαρχοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να το αποκλείσουν. Εγώ δεν έχασα την ευκαιρία και ανέβηκα στο γκρεμισμένο μπαλκονάκι.



Δίπλα στην 'μπότα" υπάρχει και ένα καράβι. Ο δήμαρχος που τα έχτισε θα είχε κέφια.


Η λίμνη...


Δίπλα στην λίμνη υπάρχει ένα πανέμορφο παλάτι με έναν τεράστιο κήπο. Πρέπει να ζούσαν πολλοί βασιλιάδες στην περιοχή. Δυστυχώς πληροφορίες για αυτούς και για τα παλάτια τους θα μπορούν να βρεθούν μόνο σε σκονισμένα Ινδικά βιβλία σε παλιές βιβλιοθήκες.



Η πύλη του παλατιού.


Ένα κτήριο πάνω σε έναν λόφο που συνδέεται με μια στενή λωρίδα γης με την υπόλοιπη στεριά.

Λεπτομέρεια του μικρού σπιτιού στο λιβάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου