Κυριακή πρωί φεύγουμε από την Rajkot με προορισμό το σπίτι μας. Η ζέστη αποπνικτική, η υγρασία ευτυχώς σε χαμηλά επίπεδα, κάθε σκέψη για βόλτα έξω από κλιματιζόμενους χώρους εξαφανίζεται πριν καν προλάβει να ολοκληρωθεί μέσα στο μυαλό. Αυτή είναι η χειρότερη περίοδος του χρόνου σε όλη την Ινδία. Η θερμοκρασία φτάνει τους 40 με 45 βαθμούς Κελσίου, τα νερά τον ποταμών και των λιμνών έχουν εξαντληθεί, η φύση είναι νεκρή από την ζέστη και την έλλειψη νερού, ενώ οι αγρότες απλά περιμένουν με αγωνία μαζί με όλη την πλάση τους μουσώνες. Οι μουσώνες θα δώσουν ξανά ζωή στην περιοχή, η θερμοκρασία θα πέσει, η νέα σοδειά θα αναπτυχθεί στα χωράφια, και τα ζώα θα αρχίσουν να αναπαράγονται. Αλλά όλα αυτά μετά τα μέσα Ιουνίου.
Προς το παρόν λιώνουμε.....
Μια πόλη ξεχασμένη από τους τουριστικούς οδηγούς είναι η Gondal. Ζήτησα από τον οδηγό μας να μας πάει εκεί για να δούμε ένα μουσείο συλλεκτικών αυτοκινήτων που διάβασα πως υπάρχει το οποίο τελικά ήταν κλειστό. Αλλά αντ' αυτού βρήκα μια πανέμορφη πόλη με παλιούς πύργους και παλάτια, μεγαλοπρεπέστατους ναούς, ευρύχωρους και καθαρούς δρόμους και το σημαντικότερο ελάχιστες αγελάδες. Με λίγα λόγια μια παραδοσιακή παλαιά πόλη που δεν μοιάζει σε τίποτα με Ινδική.
Διόδια στον δρόμο από Rajkot για Gondal. Για 30 χιλιόμετρα πληρώσαμε 30 cents του Ευρώ. Όχι και άσχημα για έναν από τους καλύτερους δρόμους που έχω δει στο Gujarat.
Καταπληκτικής ομορφιάς ναός στην Gondal.
Σε αυτό το μέρος γνωρίσαμε κάποια παιδιά τα οποία ήταν 10 ετών και τα οποία μας ανέφεραν, πως πρώτη φορά στην ζωή τους έβλεπαν κάποιον ξένο. Αλήθεια ποιός θα έρθει σε αυτό το μέρος και για ποιό λόγο?
Το Gujarat ονομάζεται η επαρχία των 1000 βασιλείων. Κάθε μικρό μέρος είχε και έναν τοπικό βασιλιά ο οποίος κατά την διάρκεια της Αγγλοκρατίας συνεργαζόταν με τους κατακτητές με αντάλλαγμα να κρατήσει τον τίτλο και τα προνόμια του ηγεμόνα. Μετά την εκδίωξη των Άγγλων και την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Ινδίας τα βασίλεια αυτόματα καταργήθηκαν αλλά η χρηματική περιουσία καθώς και τα παλάτια παρέμειναν στην κατοχή τους. Ένα μέρος από αυτά τα παλάτια έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο και ο καθένας μπορεί να διανυκτερεύσει μέσα σε αυτό. Όσο για τους απογόνους εκείνων των βασιλιάδων σήμερα ζουν στο Λονδίνο και ξοδεύουν την περιουσία που δημιούργησαν οι πρόγονοί τους.
Αυτό είναι μέρος που σίγουρα οφείλω να επισκεφτώ στο εγγυές μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου