Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Rajkot (χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις....)

Μια από τις μεγάλες πόλεις του Gujarat που ακόμα δεν είχα επισκεφτεί ήταν η Rajkot.  Είναι μια πόλη 2 εκατομμυρίων στο μέσο της χερσονήσου Saurashtra. Ταχέως αναπτυσσόμενη λόγω της εξαιρετικής της θέσης προσελκύσει καπιταλιστές που θέλουν να αυγατίσουν τα λεφτά τους αλλά και εργαζόμενους διατεθειμένους να τους βοηθήσουν να πετύχουν τον σκοπό τους.
Η πόλη δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο από τουριστικής πλευράς. Αυτό το ξέραμε πριν πάμε με τον Χρήστο, οπότε αφιερώσαμε τον χρόνο μας στα εμπορικά κέντρα.


Κεραία κινητής τηλεφωνίας σε  σχήμα πύργου του Άιφελ στην ανατολική είσοδο της πόλης.


Η οικονομική ανάπτυξη οδηγεί πάντοτε και στην κοινωνική. Κοπέλα οδηγάει μόνη της το μηχανάκι χωρίς κοινωνική κατακραυγή….


Η Rajkot όπως φαίνεται από την ταράτσα του ξενοδοχείου που κατέλυσαμε… Τα περισσότερα είναι νέα σπίτια και πολυκατοικίες που ακόμα χτίζονται


Crystal Mall. Δεν είναι το μεγαλύτερο της πόλης αλλά είναι το πιο αξιοσημείωτο.


Το εσωτερικό του Crystal Mall.


Ακριβώς απέναντι ένα υδραγωγείο σε σχήμα UFO το οποίο αποτελούσε σημείο αναφοράς οτι πλησιάζουμε στο εμπορικό κέντρο.


Και αφού είχαμε κάνει τις αγορές μας είχε έρθει η ώρα του φαγητού. Εγώ ως pure non veg άνθρωπος ήθελα διακαώς να φάω κάτι που να περιέχει σάρκα ζώου. Οποιουδήποτε αλλά κατά προτίμηση κοτόπουλου, καθώς για τις αγελάδες τα ξέρετε, ενώ ούτε  τα γουρούνια αποτελούν επιλογή σε μενού  σε αυτήν την περιοχή της Ινδίας. Μου είχαν πει κάποιοι που είναι από την πόλη πως δύσκολα θα βρω φαγητό για κρεατοφάγους.  Βλέποντας όμως μια Pizza Hut κατενθουσιάστηκα σκεφτόμενος πως έσπασε η κατάρα που μου έριξαν κάποιοι χορτοφάγοι. Αλλά εις μάτην. Ακόμα και η Pizza Hut ήταν για PURE VEG!!!!!!!.  Δεν υπάρχει σωτηρία……


Το τετραγωνάκι με τον πρασινο κύκλο σημαίνει πως είναι pure veg. 
(το cheese θεωρείται και αυτό vegetarian οπότε το τίμησα δεόντως. Από το ολότελα…..)  


Ακόμα και τα ποτήρια που πωλούνται στο super market είναι pure veg. Δηλαδή από τι θα μπορούσαν να είναι φτιαγμένα? Κρέας αγελάδας?


Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο και άλλο χτύπημα της μοίρας στο οποίο όμως είμαι πλέον συνηθισμένος. Δεν απορώ που υπάρχουν τόσοι μοναχοί στους αναρίθμητους ναούς ανά την επαρχία. Το sex πριν τον γάμο απαγορεύεται αυστηρά, κρέας δεν μπορείς να φας, αλκοόλ δεν μπορείς να καταναλώσεις, τι άλλες απολαύσεις μας έμειναν? Καμία, πάμε να γίνουμε μοναχοί.



Στην Rajkot έζησε για ένα διάστημα όταν ήταν μικρός ο Mahatma Gandhi. Ο πατέρας του που ήταν κυβερνητικός υπάλληλος μετακινήθηκε σε αυτήν την πόλη και έφερε μαζί και την οικογένεια του.  


Το γυμνάσιο όπου φοίτησε ο Gandhi χτισμένο από τους Άγγλους τα τέλη tου 19ου αιώνα. Μου κάνει εντύπωση που ενώ φοίτησε σε τέτοια κτήρια και υπό τέτοιες συνθήκες πάνω από έναν αιώνα πριν, έδωσε αγώνα για να φύγουν οι Αγγλοι αντί να συντονιστεί μαζί τους και να εκμεταλλεύεται τους συμπατριώτες του. Αλλά για αυτό έμεινε στην ιστορία. Οι 99 στους 100 που φοίτησαν μαζί του έκαναν  το αντίθετο και ξεχάστηκαν.



Το άγαλμα του δεσπόζει από την άλλη πλευρά του δρόμου.


Η δημόσια βιβλιοθήκη του Rajkot. Θα ήταν ρομαντικό να σκεφτόμαστε πως οι νεολαία και οι μορφωμένοι περνάνε τα απογεύματα τους στο κτήριο της βιβλιοθήκης προσπαθώντας να αποκτήσουν λίγη ακόμα από την γνώση αυτού του κόσμου για να βοηθήσουν την πατρίδα ή και τους εαυτούς τους, για ένα πιο λαμπρό μέλλον. Τα βιβλία στα ράφια είναι πανάρχαια, και οι μόνοι επισκέπτες της είναι κάποιοι γέροι που κάθονται μέσα επειδή έχει το κτήριο έχει ανεμιστήρες διαβάζοντας εφημερίδες που  διανέμονται δωρεάν στην είσοδο.

Στην πόλη είναι διάσπαρτα δεκάδες υδραγωγεία. Η έλλειψη φρέσκου νερού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην επαρχία και κάπως πρέπει να λυθεί.


Ένας σύγχρονος ναός πάνω στην κεντρική λεωφόρο.  Εάν οι Ινδοί ξέρουν να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν κάτι καλύτερο από οτιδήποτε άλλο είναι οι ναοί τους.
 

Θεότητες μέσα στο ιερό.

Ο συγκεκριμένος Ινδουιστικός ναός χωρίζεται σε 2 μέρη. Το μπροστά ειναι μονο για τους άντρες ενω το πίσω χωρισμένο με κάγκελα είναι για τις γυναίκες. Εγω με τον Χρήστο, θέλοντας να σεβαστούμε την ιερότητα του χώρου μπήκαμε απο πίσω χωρίς να ξέρουμε οτι ο χώρος προορίζεται μόνο για γυναίκες ούτε και προσέξαμε την παντελή απουσία αντρών. Και ξαφνικά μια κυρία αρχίζει να μας λέει κάτι στα Ινδίκα. Μα λει να φύγουμε και να πάμε αλλού δείχνοντας με τα χέρια της. "Αμάν, καταλάβαν οτι είμαστε αλλόθρησκοι και μας διώχνουν" σκέφτηκαμε απο μέσα μας. Αλλά αυτή απλά εννούσε οτι θα έπρεπε να μπούμε απο την άλλη είσοδο που είναι για τους άντρες. Και γιατί αυτός ο ρατσισμός? Οι άντρες δίπλα στο ιερό ενώ οι γυναίκες να το κοιτάνε απο μακρυά?  Μπορεί να έχει σχέση με το οτι απαγορευέται η σαρκική συνέυρεση πριν από τον γάμο....

1 σχόλιο:

  1. I do thoroughly enjoy that you are miserable living amongst the vegetarians. Imagine how much trouble the vegetarians have when the roles are reversed...

    ΑπάντησηΔιαγραφή