Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Unexplored Diu

Ένα σαββατοκύριακο, πάει λίγος καιρός, χωρίς όρεξη για καμιά μεγάλη εκδρομή αποφάσισα να (ξανα)πάω στο Diu την πρώην πορτογαλική αποικία.

Σύννεφα στον ουρανό, δεν πτοούν κανέναν στην Ινδία. Εάν πιάσει βροχή θα κρυφτούμε σε κάποιο εστιατόριο και θα περάσουμε εκεί την ημέρα μας. Εάν δεν πιάσει θα την απολαύσουμε.

Έχοντας επισκεφτεί τα σημαντικότερα μνημεία που άφησαν οι Πορτογάλοι μέχρι την εκδίωξή τους, είχα σκοπό να πάω και στα λιγότερο σημαντικά. Το Diu είναι μικρό νησί, η πόλη όχι ιδιαίτερα μεγάλη οι Πορτογάλοι βαρέθηκαν να χτίζουν κάτω από τον καυτό ήλιο του Gujarat και τις βροχές των μουσσώνων άρα η αποστολή ήταν εύκολη.


Ξαναπερνώντας την πύλη που χωρίζει το Diu από το Gujarat η καλύτερα το Gujarat από τον πολιτισμό.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Εξωτερικά... Μια παλιά εκκλησία χτισμένη το 1600 (αφιερωμένη στον Άγιο Θωμά) μετατράπηκε σε μουσείο. Η ιστορία είναι η εξής. Η πόλη του Diu είχε 3 μεγάλες εκκλησίες. Η μία παρέμεινε ως έχει για να προσεύχονται οι (αρκετοί) Χριστιανοί κάτοικοι. Η άλλη μετατράπηκε σε μουσείο ενώ η τελευταία σε  νοσοκομείο. Εάν υπήρχαν και άλλες θα είχαν γίνει σχολεία, νομαρχίες, φυλακές κτλ...



Το εσωτερικό του θα έλεγα είναι το εντελώς αντίθετο της εντυπωσιακής πρόσοψης. Με την αφαίρεση
της διακόσμησης, των τοιχογραφιών και των πινάκων αλλά και το ιερού η αίσθηση της απογύμνωσης σε κατακλύζει...


Μουσείο είναι είπαμε. Τα μόνα εκθέματα του μουσείου είναι ξύλινα αγάλματα αγίων της εκκλησίας.



Ο Χριστός στο βάθος του ιερού... Ίσως μια απο τις λίγες φορές όπου παρουσιάζεται ξαπλωμένος στον νεκρικό του κρεβάτι και όχι σταυρωμένος είτε αναστημένος.


Άγιος Κωνσταντίνος. Αλλιώς τον περίμενα....


Ο σκύλος δεν είναι ενα απο τα εκθέματα. Απλά, έξω έχει αποπνικτική ζέστη.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ



Το νοσοκομείο από μακριά.

Για να είμαι ακριβής, η εκκλησία παρέμεινε εκκλησία η οποία δεν είναι όμως ανοιχτή στο κοινό. Το διπλανό κτήριο το οποίο ήταν οι κοιτώνες των μοναχών ή των καλογριών μετατράπηκε σε νοσοκομείο.


Το ασθενοφόρο του Diu.



Όχι αυτό είναι το ασθενοφόρο του Diu. E, άνθρωποι με δυτική κουλτούρα κυβερνάνε αλλά και ζουν εκεί οπότε πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια....



Το timetable του νοσοκομείου. Και καλά οι τακτικοί γιατροί. Εαν περιμένω όμως κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα για να με εξετάσει ο επισκέπτων ιατρός, δεν πετάγομαι μέχρι την Βομβάη?


ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ



Το τοίχος γύρω από την πόλη του Diu δεν το εξερεύνησα. Το μόνο που βρήκα ήταν μια σκάλα που δεν σε οδηγεί πουθενά. Η μήπως τα φαινόμενα απατούν? Την επόμενη φορά που θα ξαναπάω θα απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου