(και το μόνο μέρος που δεν έχει τόσες αγελάδες…)
60 χιλιόμετρα από την Pipavav και το σπίτι μου, υπάρχει το Diu., Είναι ένα μακρόστενο νησάκι επιφανειας μόλις 40 τετ. χμ. όπου χωρίζεται από την στεριά με ένα στενό λασπώδες κανάλι. Για 424 χρόνια αυτό το νησί ήταν αποικία των Πορτογάλων οι οποίοι το απόσπασαν από τους Τούρκους το 1535 και το χρησιμοποίησαν σαν λιμάνι για εμπορικές σχέσεις με την Ινδία και για εξαγωγή προϊόντων. Η θέση του είναι στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της τεράστιας χερσονήσου Saurashtra του Gujarat.
Το 1961 καθώς η Πορτογαλική επιρροή εξασθενούσε μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η Ινδία ζήτησε να της παραδοθούν τα εδάφη που κατείχε η πρώτη στην Ινδική χερσόνησο. Όταν οι Πορτογάλοι αρνήθηκαν κηρύχτηκε πόλεμος ο οποίος κράτησε μόνο 2 ημέρες και έληξε με την συνθηκολόγηση των ντόπιων Πορτογάλων και την απόσυρση τους από τις αποικίες της Ινδίας.
Οι Ινδοί είχαν καταφέρει να κερδίζουν την ανεξαρτησία τους από τους Άγγλους χωρίς την χρήση όπλων. Θα μπορούσαν να πετύχουν το ίδιο και με τους Πορτογάλους αλλά η υπομονή τους είχε εξαντληθεί. Μια από τις καλύτερες ατάκες που ειπώθηκαν εκείνο το διάστημα ήταν του Αμερικανού προέδρου Kennedy προς τον Ινδό Πρέσβη.
Οι σύγχρονοι Ινδοί ακόμα πιστεύουν πως η εκδίωξη των Πορτογάλων έγινε ειρηνικά. Το άλλοθι τους είναι πως ο πόλεμος αυτός των 2 ημερών και των 60 νεκρών μόνο ως πταίσμα μπορεί να χαρακτηριστεί μπροστά σε αντίστοιχους πολέμους άλλων λαών.
Ευτυχώς που σε 50 χρόνια οι Ινδοί δεν κατέστρεψαν ολοκληρωτικά ότι έχτιζαν οι Πορτογάλοι επί 424. Εγώ πάντως εάν ήμουν Πορτογάλος και ερχόμουν στο Diu θα έκλαιγα.
Η πύλη που χωρίζει την Ινδία από τον παράδεισο.
Το Diu όσο ηταν υπο Πορτογαλικη αποικία δεν ενωνόταν με την στεριά. Μετα την προσαρτηση του οι Ινδοί εχτισαν 2 γεφυρες καθως και την παραπάνω πύλη.
Τι ωραία που θα ήταν εάν οι Πορτογάλοι ήταν ακόμα εδώ. Με το διαβατήριο μου θα βρισκόμουν σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μερικά μόλις χιλιόμετρα από το σπίτι μου.
Το φρούριο.
Χτισμένο το 1535 είναι το σημαντικότερο κτίσμα που άφησαν πίσω τους οι Πορτογάλοι. Κανόνια που χυτεύτηκαν το 1600 είναι ακόμα τοποθετημένα στις αρχικές τους θέσεις, αλλά δεν βοήθησαν καθόλου στην άμυνα της πόλης κατά την πολιορκία του 1961. Στο φρούριο υπάρχουν αμέτρητες εκκλησίες, σε κάθε γωνιά του. Λογικό. Το νησί βρίσκεται στην μέση του πουθενά και ο καυτός ήλιος του Gujarat δεν αφήνει πολλά περιθώρια για καινοτομίες. Κάθε διοικητής που περνούσε από το μέρος ήθελε να αφήσει ένα κληροδότημα στους απογόνους του για να τον θυμούνται αλλά και για εξασφαλίσει μια θέση στον Παράδεισο. Το μόνο που μπορούσε να χτίσει για να πετύχει και τους 2 στόχους ήταν μια εκκλησία η ενα παρεκκλήσι.
Η θεα της γυρω περιοχής. Δεν ξέρω πως έβλεπαν οι Πορτογάλοι στρατηγοί αυτό το μέρος. Σαν δυσμενή μετάθεση ή σαν εξωτικό μέρος διακοπών.
Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή. Αυτό το μέρος του φρουρίου ήταν η παλιά φυλακή επί πορτογαλικής αποικιοκρατίας. Όταν η πόλη άλλαξε χέρια οι Ινδοί σκέφτηκαν, Γιατί να ξοδευόμαστε και να χτίζουμε καινούργια φυλακή αφού έχουμε μια έτοιμη? Έτσι λοιπόν χρησιμοποιούν ένα μέρος του ιστορικού φρουρίου σαν τοπική φυλακή όπου οι κρατούμενοι είναι μάλλον αυτοί που παραβίασαν τον αντί-αλκοολικό κώδικα.
Τουλάχιστον οι κρατούμενοι βλέπουν κόσμο στο προαύλιο, και μπορεί να αισθάνονται λίγο ιδιαίτεροι ότι ζουν σε ένα ιστορικό κτήριο. Εντάξει δεν είναι και ο Πύργος του Λονδίνου, αλλά παραμένει ένα φρούριο. (Η φυλακη ειναι το λευκό κτίριο)
Το καραβάκι στο βάθος δεν θα είχε καμία ελπίδα εάν οι Πορτογάλοι ήταν ακόμα στην περιοχή.
Τίποτα δεν μένει όρθιο για πάντα., Τα κύματα του Ινδικού ωκεανού τρώνε σιγά σιγά τον βράχο κάτω από το φρούριο που στέκει αγέρωχο για 4 αιώνες. Θα τα καταφέρει για άλλους 4?
Η μόνη καλλιτεχνική πινελιά που πρόσθεσαν οι Ινδοί μετά την προσάρτηση ήταν ο φάρος. Με 2 ρούπιες μπορείς να ανέβεις στο μπαλκόνι και να θαυμάσεις την θεά του Diu από ψηλά.
Εκκλησίες
Σε μια εικόνα 4 εκκλησίες και παρεκκλήσια. Άμα ζεις αποκλεισμένος σε ένα νησάκι επί 4 αιώνες εκκλησίες θα χτίσεις. Μια μεγάλη, μια μικρότερη μια μεσαία, ανάλογα με το budget της κάθε εποχής.
Η εκκλησίας της Αμώμου Συλλήψεως (Church of Immaculate Conception). Διαβάζοντας θεολογικά βιβλία, ενημερώθηκα πως εμείς οι Ορθόδοξοι δεν πιστεύουμε στην άμωμο σύλληψη (την εξαίρεση της Παναγίας από την κηλίδα του προπατορικού αμαρτήματος). Από όλες τις γιορτές, τα γεγονότα, τους αγίους της πανάρχαιας και μεγαλοπρεπούς θρησκείας μας έπρεπε οι Πορτογάλοι να διαλέξουν την Άμωμο Σύλληψη? Χάθηκε να την αφιερώσουν στον Άγιο Χριστόφορο για να μπορώ να πηγαίνω να προσεύχομαι απερίσπαστος?
Άλλη μια εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Θωμά. Η συγκεκριμένη έχει μετατραπεί σε μουσείο που λειτούργει από τις 9 έως τις 9. Όταν πήγα εγώ ήταν κλειστό. Καμία έκπληξη. Οι Πορτογάλοι εκδιώχτηκαν 50 χρόνια πριν. Πλέον οι Ινδοί εξουσιάζουν…
Η Αγία Τερέζα σκαλισμένη πάνω σε μια πύλη. Πόσα χρόνια από την στιγμή που σκαλίστηκε να αντικρίζει την ίδια περιοχή?
Ποτο απαγόρευση.
Η κατανάλωση ποτών στο Gujarat απαγορεύεται για νόμου. Το Diu όταν προσαρτήθηκε στην Ινδία δεν ενώθηκε με το Gujarat αλλά μαζί με μια άλλη Πορτογαλική αποικία από την άλλη πλευρά του κόλπου, το Daman δημιούργησαν μια νέα επαρχία με δικούς τους νόμους. Ανάμεσα τους είναι πως η πώληση και κατανάλωση πότου επιτρέπεται. Όλοι οι μπεκρήδες του Gujarat μαζεύονται τα σαββατοκύριακα στο Diu και μεθάνε ως τελικής πτώσης. Η εξαγωγή ποτών από το Diu στο Gujarat είναι επίσης απαγορευμένη και έξω από τα σύνορα υπάρχει αστυνομία που ελέγχει εξονυχιστικά όλα τα οχήματα για λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών. Η ποινή για τους παραβάτες είναι μερικά σωματικά χτυπήματα και δωρεάν διαμονή στο φρούριο του Diu, όχι δυστυχώς στο τουριστικό κομμάτι αλλά στις φυλακές.
Μαγαζιά τρύπες σαν και αυτά κάνουν χρυσές δουλειές. Το πλησιέστερο μέρος για να αγοράσει κάποιος νόμιμα αλκοόλ είναι τουλάχιστον 500 χιλιόμετρα μακριά.
Ρατσισμός...
Beaches.
Οι περισσότεροι ξένοι έχουν ακουστά από την Ινδία την παραλία της Goa. (επίσης πρώην πορτογαλική αποικία) Εδώ δεν είναι η Goa είναι η Nagoa. Περικυκλωμένο από πολυτελή ξενοδοχεία και μπαρ είναι μια ευχάριστη απόδραση από την καθημερινότητα των αγελάδων, και σκουπιδιών.
Did you buy some alcohol? Did you smuggle it?
ΑπάντησηΔιαγραφήMany restaurants in Korea will not serve a single person, either. So, I guess you feel just as welcome there. ;)
I never faced any problem in Korea about eating alone. But i never had to.
ΑπάντησηΔιαγραφήIf i wanted to experience a unique stay in Diu old-new prison i would smuggle some alchohol. Locals told me not to even try....