Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Βομβάη τα παραλειπόμενα…



Βομβάη από ψηλά. Και όμως, αυτό το πάρκο σε πολύ κοντινή απόσταση από το νέο κέντρο της πόλης και τους ουρανοξύστες φιλοξενεί  είδη άγριας ζωής.




Τα slums της Βομβάης που τόσο ωραία περιγράφηκαν στην ταινία slumdog millionaire.



Φτώχια…



Chhatrapati Shivaji Town.


O Chhatrapati Shivaji ήταν ο ηγεμόνας της επαρχίας που βρίσκεται η Βομβάη τον στο τέλος του 17ου αιώνα. Το μεγαλύτερο του κατόρθωμα ήταν η εκδίωξη των μουσουλμάνων και η ανακήρυξη ανεξάρτητου βασιλείου. Λίγο μετά βέβαια ήρθαν οι Άγγλοι και όλα άλλαξαν, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος ήρωας της περιοχής. Δυστυχώς η ευτυχώς είναι ο μόνος. Στην πολυετή ιστορία αυτής της επαρχίας δεν υπήρξε άλλος αντάξιος του, η έστω κάποιους ξεχωριστός, που να αξίζει να μνημονεύεται επιλέγοντας να δοθεί το όνομα του σε διάφορα μνημεία.
 
 
Έτσι ο Chhatrapati Shivaji έπαιζε μπάλα μόνος του όταν η ηγεσία της Βομβάης αποφάσισε στα μέσα τις δεκαετίας του 1990 να αλλάξει την ονομασία των διαφόρων αξιοθέατων από τις παλιές Αγγλικές αποικιοκρατικές ονομασίες σε σύγχρονες Ινδικές.
 
 
Έτσι ακολούθησαν οι παρακάτω αλλαγές.


Old Name                                       New Name

Victoria Terminus                      Chhatrapati Shivaji Terminus

Prince of Wales Museum    Chhatrapati Shivaji Maharaj Museum

Bombay Airport                    Chhatrapati Shivaji International Airport


Εάν οι Άγγλοι είχαν χτίσει και άλλα κτήρια μνημεία αυτά θα είχαν ονομαστεί με τον ίδιο τρόπο.  Αλλά από την άλλη, έτσι είναι και εύκολο να τα θυμάσαι….


Εάν έχεις τύχη (και γνωστούς, και εξουσία) διάβαινε

Περπατώντας στην παραλιακή λεωφόρο της Βομβάης είδα ένα ασυνήθιστο θέαμα. Έξω από μια ιδιωτική παραλία ένας γερανός σήκωνε παράνομα παρκαρισμένα μηχανάκια αλλά και ένα ακριβό αυτοκίνητο.



4 νεαρά κορίτσια μόλις είχαν τελειώσει το μπάνιο τους και έβγαιναν από τον χώρο. Για κακή τους τύχη ανάμεσα στα μηχανάκια που είχε σηκώσει η αστυνομία (???) ήταν και δικά τους. Έτρεξαν αμέσως πίσω από τον αστυνομικό για να τον παρακαλέσουν να τα κατεβάσει από το όχημα. Ο υπεύθυνος να είναι ανένδοτος. Οι κοπέλες να τον έχουν περικυκλώσει και να τον θερμοπαρακαλάνε. Κάθε άντρας στην θέση του θα λύγιζε. Τι αξία έχουν τα λεφτά όταν έχεις καταστρέψει ένα χαμόγελο ενός νεαρού κοριτσιού. Αλλά ο υπεύθυνος να μην μεταπείθεται. Ο νομός είναι νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί.

Εκείνη την στιγμή βγαίνει και από το χώρο της ιδιωτικής παραλίας και ο ιδιοκτήτης του οχήματος που είχε προσδεθεί στο πίσω μέρος του γερανού. Με γοργά βήματα πλησιάζει τον υπεύθυνο και κάτι του λέει. Αυτός αμέσως δίνει εντολή να ελευθερώσουν το όχημα.

Ο γερανός φεύγει με τα μηχανάκια στο πίσω μέρος, οι κοπέλες απογοητευμένες φεύγουν με το τρένο ψάχνοντας να βρουν την δικαιολογία που θα πουν στους γονείς τους που θα είναι και αυτοί που θα πληρώσουν το πρόστιμο, ενώ ο ιδιοκτήτης του ακριβού αυτοκινήτου συνεχίζει ανενόχλητος να παρκάρει παράνομα οπουδήποτε στην Βομβάη.

Όπως όλες οι χώρες του κόσμου η Ινδία είναι αυτή που ισχυρίζεται πως το δίκιο είναι ίδιο για όλους τους πολίτες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου