Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Για μια καινούργια θρησκεία.....

Την πρώτη ημέρα που ερχόμουν στην Pipavav είχα δει έναν πανέμορφο ναό πάνω σε έναν λόφο στην άκρη του δρόμου το οποίο αργότερα έμαθα πως λέγεται Talaja. Από εκείνη την ημέρα πέρασα πολλές φορές από το ίδιο σημείο αλλά ποτέ δεν είχα τον χρόνο να ζητήσω από τον οδηγό να σταματήσει και να περιμένει για καμιά ώρα ώστε να ανέβω στον λόφο. Τελικά αποφάσισα να ταξιδέψω έως εκεί μονό για αυτόν τον λόγο.


Στο λόφο βρίσκονται χτισμένοι Jain Temples. Η θρησκεία αυτή (Ζαϊνισμός) είναι μια από τις πιο αρχές θρησκείες της Ινδίας. Δεν θα αναφερθώ στο δόγμα τους. Μονάχα στην έκφραση της πίστης τους.
Οι ακόλουθοι αυτής της θρησκείας είναι αυστηρά χορτοφάγοι, αλλά δεν τρώνε ούτε όσα λαχανικά φυτρώνουν κάτω από το έδαφος. (πχ πατάτες, κρεμμύδια, κτλ). Φοράνε πάντα λεύκα ρούχα ενώ περπατάνε ξυπόλητοι.  Τα παραπάνω ισχύουν βέβαια για τους  πιστούς Ζαϊνιστές. Η μη πιστοί δεν είναι τόσο δογματικοί ειδικά στα θέματα της ενδυμασίας ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό τους ζει στο Gujarat.


Αναφορικά με τους ναούς τους είναι χτισμένοι αποκλειστικά από μάρμαρο. Η εξωτερική και την εσωτερική επιφάνεια των τοίχων είναι καταπληκτικά σκαλισμένη το οποίο είναι το χαρακτηριστικό που   ξεχωρίζει τους Ινδουιστικούς από τους Jain ναούς.

Talaja



Στο μισά του λόφου μπορεί κανείς να διακρίνει σπηλιές του ανοίχτηκαν από τους πρώτους Βουδιστές που έζησαν εδώ πριν 2000 χρόνια. Μόνο στο Gujarat μπορεί κανείς να δει την αλληλεπίδραση τόσων θρησκειών (Βουδισμός Ζαϊνισμός Ινδουισμός) που έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά αλλά και μεγάλες δογματικές διαφορές.  Αλλά κυρίως όλες αυτές οι θρησκείες ζούσαν στην ίδια σκληρή γη ειρηνικά.


Οι ναοί προσταταύονται με τείχος. Κατά την διάρκεια των αιώνων μουσουλμάνοι κυρίως εισβολείς επιτίθονταν σε ναούς για να κλέψουν χρυσό και πολύτιμους λίθους που πίστευαν οτι ήταν κρυμμένα σε αυτούς.



Η λατρεία των ζωων έχει ιδαίτερη σημασία οπως αλλωστε και στον Ινδουισμό. 2 ελεφαντες προστατεύουν την πύλη του ναού.




Αναπαράσταση ενός απο τους θεούς τους. Αγαλμα σκαλισμένο σε μαρμαρο. 

1 σχόλιο: