Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Palitana mountain, Jain Religion and temples exploration....

Και καθώς είχα μείνει ακόμα εντυπωσιασμένος από την Talaja και τους ναούς, καποιος με ενημέρωσε πως στην ίδια περιοχή υπάρχει ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό συγκρότημα αυτών στην κορυφή ενός βουνού που ονομάζεται Palitana. Αυτό το βουνό έχει υψόμετρο περίπου 700 μέτρα. Στην κορυφή βρίσκονται περίπου 42 ναοί όλοι Jain ενώ η κατασκευή καινούργιων ναών συνεχίζεται. Οι πρώτοι ναοί χτίστηκαν τον 11ο αιώνα αλλά με τον καιρό, τις εισβολές, και ίσως τον τρόπο κατασκευής χρειάζονταν συνεχή ανακαίνιση. Ο πιο παλιός ναός σήμερα στην Palitana είναι από τον 16ο αιώνα.
Ζαϊνιστικός ναός στην ακρη του διαδρόμου που οδηγεί στο βουνό.

Για να ανέβεις στην κορυφή του βουνού υπάρχει ένας διάδρομος με 3500 σκαλοπάτια. Δεν είναι και εύκολη εκδρομή, ούτε απευθύνεται για τον οποιονδήποτε.  Έχοντας εμπειρία από Κορέα όπου για 100 σκαλοπάτια διάδρομο σου φτιάχνουν cable car και μπορείς να ανέβεις άνετα, ήταν έκπληξη που είδα πως δεν υπάρχει κατασκευασμένο, ούτε καν στα σχέδια την στιγμή που χιλιάδες πιστοί το επισκέπτονται κυρίως τα σαββατοκύριακα. Η απάντηση μου δόθηκε όταν είδα τους κουβαλητές. Οποιοσδήποτε θέλει να ανέβει στην κορυφή του βουνό χωρίς να περπατήσει είτε επειδή δεν μπορεί είτε διότι δεν θέλει τότε ζητάει από τους άπειρους κουβαλητές να τον ανεβάσουν η να τον κατεβάσουν έναντι ενός αντίτιμου.
Κουβατητές.... 



Καινούργιος και ογκώδης Ζαινιστικός ναός που χτίζεται στους προποδες του βουνού.


3500 σκαλοπάτια αργότερα και έχοντας χύσει αρκετό ιδρώτα επιτέλους φτάνω στην Palitana. Είναι να απορεί κάποιος πως μπόρεσαν να μεταφέρουν κατά την διάρκεια των αιώνων χιλιάδες τόνους μάρμαρου και πέτρας για να χτίσουν αυτούς τους ναούς. Μόνο με την βοήθεια των ζώων όπως ελεφάντων και μουλαριών αυτό θα ήταν εφικτό. Εξου και η λατρεία της συγκεκριμένης θρησκείας για τα ζώα.


Το πρώτο που αντικρίζει κάποιος είναι ένα μουσουλμανικό φρούριο. Η ναοί της Palitana ήταν εξαιρετικά πλούσιο οπότε οι μουσουλμάνοι εισβολείς ήταν λογικό να το εποφθαλμιούν. Ένας μουσουλμάνος έχτισε ένα φρούριο για να προστατέψει τους ναούς από τις επιθέσεις μουσουλμάνων (!!!). Προς τιμή του το φρούριο με την πράσινη σημαία κυματίζει στην άκρη του βράχου.

Σύμφωνα με τα έθιμα των Ζαϊνιστών μοναχών κανένας άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να διανυκτερεύσει  στην κορυφή του βουνού καθώς αυτό είναι η κατοικία του θεού. Έτσι με την δύση του ηλίου οι πύλες κλείνουν και οι μοναχοί μαζί με τους τελευταίους πιστούς κατεβαίνουν κάτω ενώ το πρωί ξανανεβαίνουν. Και κάποιοι το κάνουν αυτό για όλη τους την ζωή.


Μετα απο τόσο δρόμο επιτέλους πλησιάζω το τείχος και την είσοδο των ναών.


Οι ναοί.


Λεπτομέρια απο την γλυπτική στο εξωτερικό των ναών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου