Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Once in East Asia...

Τον Δεκέμβριο του 2008 στην πρώτη μεγάλη μου έξοδο από την χώρα βρεθηκα στα βάθη της Κίνας, σε ένα μέρος όπου ο δυτικός πολιτισμός δεν είχε φτάσει ακόμα, αλλά δεν μου δώθηκε η ευκαιρία να τον φέρω εγώ μαζί μου. Το αντίθετο θα έλεγα. Ο Κινέζικος  με νίκησε και  αναγκάστηκα να ζήσω σαν ντόπιος περίπου για ενα μήνα σε ένα σπίτι σαν το παρακάτω....


Το σπίτι μου
(Εμπεριέχεται και φωτογραφικό υλικό)

Γενικά

Το σπίτι μου είναι στην πόλη Xingzi της επαρχίας Jiangxi. Απέχει 35 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη πόλη Jiujang και 100 περίπου χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της επαρχίας, Nanchang. Βρίσκεται στον τέταρτο όροφο μιας πολυκατοικίας 7 πατωμάτων χωρίς  ανανσερ η οποία χτίστηκε πριν 2 χρόνια αλλα μοιάζει τουλάχιστον 10 ετών. Η πολυκατοικία μπορεί να μοιάζει παλιά αλλά το σπίτι είναι ακόμα καλύτερο.



1) ΤΟΥΑΛΕΤΑ


Η ντουζιέρα όπως φαίνεται είναι υπερσύγχρονη η οποία βγάζει νερό από όποια πλευρά θέλεις, (έχω μετρήσει μέχρι στιγμής 5 τρόπους εξόδου νερού, αλλά όλο και κάποια θα μου έχει ξεφύγει) σου κάνει μασάζ και σου φτιάχνει και καφέ άμα λάχει. Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα. Η πίεση του νερού στο δίκτυο δεν είναι αρκετή, είμαστε και 4ο όροφο μην το ξεχνάτε, οπότε καταλήγω να κάνω μπάνιο έχοντας αφαιρέσει το τηλέφωνο (το οποίο το βλέπετε στο βάθος). Ακόμα όμως και με το λίγο νερό που φτάνει είμαστε ευχαριστημένοι γιατί υπάρχουν και ημέρες που δεν τρέχει καθόλου όταν πχ έχει παγώσει το δίκτυο. Και εκτός από αυτό υπάρχει μια διαρροή πίσω από ντουζιέρα την οποία δεν μπορούν να εντοπίσουν και να επισκευάσουν γιατί κανείς δεν θέλει να μετακινήσει αυτόν τον ογκόλιθο


                                            2) ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ

Ο θερμοσίφωνας είναι και αυτός υπερσύγχρονος, και μπορεί να μην το παρατηρήσατε με την πρώτη αλλά τροφοδοτείται με ρεύμα από την πρίζα!!! Σύνδεση με τον πίνακα ή ρελέ ασφαλείας είναι μάλλον άγνωστες διαδικασίες στο συγκεκριμένο μέρος του πλανήτη. Απάντηση στο γιατί δεν συνδέεται με τον πίνακα θα δοθεί  στην επόμενη παράγραφο

3) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Και άλλη μια απόδειξη πως τα φαινόμενα απατούν. Παρόλο που προβλέφθηκε να υπάρξει κεντρικός πίνακας απλά υπάρχει μια τρύπα στον τοίχο όπου περνάνε τα καλώδια. Ασφάλειες ούτε για δείγμα. Τα καλώδια έρχονται κατευθείαν από το ρολόι. Πάντως και μόνο που ο μηχανικός μπήκε στην διαδικασία να προβλέψει την μελλοντική εγκατάσταση του πίνακα είναι μεγάλο επίτευγμα.




4) ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ



 Μπορεί το σπίτι να μην έχει τα βασικά αλλά μια τηλεόραση 55!!!! (ναι 55) ιντσών ήταν απαραίτητη. Αυτές  μπαίνουν σε καφετέριες για να βλέπουν ακόμα και αυτοί που καθυστέρησαν για την έναρξη ενός αγώνα και κάθονται έξω από το μαγαζί. Εδώ δεν θεωρήθηκε πολυτέλεια να βλέπεις 30 κινέζικα κανάλια από απόσταση 1,5 μέτρου. Από ανάλυση δεν λέει και πολλά αλλά και μόνο η ύπαρξη της σε επηρεάζει θετικά για να νοικιάσεις το σπίτι.

5) ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑΣ


Με τον απορροφητήρα φαινομενικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αλλά όπως σας έγραψα προηγουμένως τα σημαντικότερα προβλήματα κρύβονται πίσω από τους τοίχους. Ο απορροφητήρας είναι συνδεμένος με το διπλανό διαμέρισμα και έτσι όποτε η διπλανή μας μαγειρεύει οι μυρωδιές της κάνουν και μια βόλτα από την κουζίνα μας. Αλλά σε αντίθεση με τα προηγούμενα υπάρχει λύση. Απλά τον ανάβουμε και στέλνουμε πίσω τις μυρωδιές.

6) ΠΡΙΖΕΣ



Μην σας ξεγελάνε οι πολλές τρύπες στις πρίζες. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΕΙΩΣΗ πίσω από αυτές. Απλά θέλει προσοχή όταν τις χειρίζεσαι.



6) AIR-CONDITIONER


Και ένα μάθημα για το περιβάλλον. Το air conditioner είναι ενεργειακής κατανάλωσης 5 (στα 5 με άριστα το 1) Και να ήθελαν δεν θα μπορούσαν να το κάνουν χειρότερο. Ευτυχώς που το ψυγείο είναι κατηγορίας 3. Το περιβάλλον μπορεί να ανασάνει με ανακούφιση πλέον...

 Επίλογος.

Το σπίτι πέρα από τις μεμονωμένες ατέλειες που έχει είναι αρκετά καλό. Όπως μου είπαν οι εδώ γνώστες τις Κινέζικης πραγματικότητας υπάρχουν σπίτια πολύ χειρότερα και ότι αυτό είναι από τα θεωρούμενα καλά. Αυτά τα δείχνω για να εκτιμήσουμε την ήπειρο την χώρα και τον τόπο που ζούμε και να μην γκρινιάζουμε όταν αργεί μια ημέρα ο υδραυλικός ή ο ηλεκτρολόγος ή μας λέρωσε τον τοίχο και μας έκανε χάλια το σπίτι στην προσπάθεια του να φτιάξει κάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου