Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Κουβαλητές

Η Palitana είναι ένα από τα πιο ιερά μέρη των Ζαϊνιστών πιστών και φυσικά χιλιάδες το επισκέπτονται  κάθε σαββατοκύριακο η ακόμα και τις καθημερινές. Τα 3500 σκαλοπάτια έως την κορυφή είναι ένας λόγος για να δημιουργούν δευτέρες σκέψεις σε αυτούς που θέλουν να πάνε. Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν οι κουβαλητές.


Ντόπιοι κάτοικοι της  Palitana αδιάφορης θρησκείας, έχουν φτιάξει αυτοσχέδιες κατασκευές για να σηκώνουν  του πιστούς που δεν μπορούν η δεν θέλουν να περπατήσουν.

Εάν ο πιστός είναι γυναίκα χρειάζονται 2 άνθρωποι. Εάν ο πιστός είναι άντρας τότε χρειάζονται 4. Εάν κάποιο παιδί αποφασίσει να ανέβει με την βοήθεια τους τότε ακόμα και γυναίκες αναλαμβάνουν την ευθύνη της ανάβασης.




Οι γυναίκες ακολουθούν διαφορετική τακτική από τους άντρες. Οι άντρες σηκώνουν τα ξύλα στους ώμους τους ενώ οι γυναίκες στο κεφάλι, ακριβώς σαν να κουβαλούσαν νερό από το ποτάμι. Κάθε 100 με 200 σκαλοπάτια οι κουβαλητές κάνουν μια στάση ενώ κάθε 500 κατεβάζουν τον πιστό από τους ώμους τους για να πιουν λίγο νερό και να ξεκουραστούν.  

Οι κουβαλητές είναι ένα από τα πιο ανερχόμενα επαγγέλματα στην Palitana. Εκατοντάδες εργάζονται σε αυτόν τον τομέα και σίγουρα οι μελλοντικές γενιές θα συνεχίσουν την παράδοση.


1 σχόλιο: