Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Βομβάη Ημέρα 1η.

 
Έχοντας επισκεφτεί αρκετά μέρη στο Gujarat σκέφτηκα πως είχε έρθει η στιγμή να βρεθώ και σε κάποια πόλη άλλης επαρχίας της Ινδίας. Λόγω της θέσης του ναυπηγείου στο οποίο εργάζομαι το ταξίδι σε άλλη επαρχία έχει μόνο ένα όνομα. Βομβάη.

Το τοπικό αεροδρόμιο συνδέεται μόνο με την μεγαλύτερη πόλη της Ινδίας μέσω 2 καθημερινών πτήσεων διάρκειας μιας ώρας. Το κακό με τις πτήσεις αυτές είναι ότι η μια είναι πολύ πρωινή και η άλλη απογευματινή. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να ξυπνήσουμε πολύ νωρίς (κατά τις 5) ενώ στην άλλη όλη η πρώτη ημέρα είναι πρακτικά χαμένη.

Μια απο τις πλατείες του Bhavnagar

Εγώ με τον Χρήστο αποφασίσαμε να διανυκτερεύσουμε από Παρασκευή βράδυ στην Bhavnagar στο ξενοδοχείου Apollo του –γνωστού μου πλέον- και πρωί του Σαββάτου να πετάξουμε για την πολυπόθητη Βομβάη.

Το μόνο που έπρεπε να κανονίσουμε ήταν τα αεροπορικά εισιτήρια και το ξενοδοχείο. Μετά από έρευνα στο internet ανακαλύψαμε ότι το φθηνότερο δωμάτιο σε ξενοδοχείο της Βομβάης κόστιζε 120$ την βραδιά. Μα να πατάμε το F5 για να κάνουμε ανανέωση τις ιστοσελίδες, να ψάχνουμε σε άλλες η τιμή δεν έπεφτε. Και όταν βρίσκαμε κάτι φθηνότερο έγραφε πως η τιμή δεν περιλαμβάνει φόρους, και η τελική τιμή είναι πάλι κοντά στις 5000 Ρούπιες το βράδυ. Στην Βομβάη θα πηγαίναμε όχι στην Νέα Υόρκη. Πως είναι δυνατόν οι τιμές να είναι ίδιες?  

Κλείσαμε ξενοδοχείο,. Κλείσαμε θέσεις στο αεροπλάνο (και αυτό στα 100$ το άτομο χωρίς επιστροφή) και Παρασκευή απόγευμα έχοντας ετοιμάσει βαλίτσες φεύγουμε για Bhavnagar. Μια βόλτα και σε αυτήν την πόλη ήταν απαραίτητη. Κοντά στο ξενοδοχείο βρήκαμε 2 εκκλησίες. Η μια αποτελούσε μέρος ενός χριστιανικού σχολείου ενώ η δεύτερη δυστυχώς ήταν κλειστή και δεν μπορέσαμε να την επισκεφτούμε. Βραδινό αλλά και πρωινό πήραμε στο αγαπημένο μου εστιατόριο ΚΟΥΛΑ. (που στην πραγματικότητα διαβάζεται Koϊλα που σημαίνει κάρβουνο στα Γκουτζαρατικα)

Εκκλησία στο Bhavnagar.


Pure Mumbai.

Η Βομβάη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ινδίας με πληθυσμό που κανένας δεν γνωρίζει αλλά αγγίζει τα 16 εκατομμύρια. Χιλιάδες άνθρωποι έρχονται από όλες τις πλευρές τις Ινδίας καθημερινά σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος αλλά και λίγων χρημάτων παραπάνω. Δουλείες υπάρχουν για όλο τον κόσμο. Από το να προσφέρεις τσάι σε περαστικούς έναντι 5 Ρουπίων μέχρι να στύβεις χυμό ζαχαροκάλαμου έναντι 8. Στην χειρότερη μπορείς να ζητιανέψεις κιόλας. Ο αριθμός των αστέγων είναι πραγματικά μεγάλος αλλά σε αυτό συντελεί και η γεωγραφία της πόλης αλλά και οι κακές συγκοινωνίες. (Γιατί να ξοδέψεις 2 ώρες στο τρένο για να πας στην παράγκα στα slums όταν μπορείς να κοιμηθείς στον δρόμο κοντά στον τόπο δουλειάς σου)

Η ιστορία αυτής της πόλης ξεκινάει τον 16ο αιώνα. Οι πρώτοι δυτικοί που την επισκεφτήκαν ήταν οι Πορτογάλοι, αλλά τότε η γεωγραφία της πόλης ήταν εντελώς διαφορετική.  Στην περιοχή υπήρχαν 7 νησιά σε μικρή απόσταση το έναν από το άλλο. Οι Πορτογάλοι δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την ανάπτυξη που θα είχε το μέρος και το 1661 τα νησιά δωρίστηκαν ως προίκα (!!!!) στον γάμο του διαδόχου του θρόνου της Αγγλίας με την κόρη του Βασιλιά της Πορτογαλίας.

Οι Άγγλοι έκαναν το αυτονόητο. Μετέφεραν τεράστιες ποσότητες χώματος και ένωσαν τα νησιά και έτσι δημιούργησαν μια χερσόνησο.  Το μέρος και το μέλλον του δεν θα ήταν ποτέ ίδιο. Για 300 και χρόνια τα νησιά ήταν στην ιδιοκτησία της Αγγλίας μέχρι την ανεξαρτησία της Ινδίας το 1947.

Οι Άγγλοι μπορεί να έφυγαν πριν 60 χρόνια αλλά τα θαυμαστά τους έργα παραμένουν στην πόλη. Αυτά τα κτήρια θαυμάσιας αρχιτεκτονικής ήταν ο προορισμός την πρώτη ημέρα της επίσκεψης μας στην Βομβάη.

1. Victoria Terminus.

 Χτισμένο κάποτε από κάποιον (πληροφορίες στην Wikipedia) είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της Βομβάης. Αυτό το θαυμαστό κτήριο δεν είναι παλάτι. Δεν είναι μουσείο αλλά είναι τα γραφεία του Ινδικού σιδηροδρόμου και τερματικός σταθμός  μιας σιδηροδρομικής γραμμή.  Τα λόγια είναι περιττά.


Εννοείται πως το μέρος έχει θεωρηθεί από την UNESCO  ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.




Η αίθουσα των εκδοτηρίων.


2. Prince of Wales Museum.

 Ήταν 1905 όταν ο πρίγκιπας της Ουαλίας που ήταν ο διάδοχος του Αγγλικού θρόνου επισκέφτηκε την Ινδία μόλις πέντε χρόνια πριν γίνει ο βασιλιάς Γεώργιος ο 5ος που έπαιξε και
στην ταινία ο Λόγος του Βασιλιά. Για να γιορταστεί το μεγάλο αυτό γεγονός της επίσκεψης ενός γαλαζοαίματου στην αποικία της Αγγλικής αυτοκρατορίας οι ντόπιοι άρχοντες αποφάσισαν να χτίσουν κτήρια σπουδαίας αρχιτεκτονικής τα οποία θα έμεναν στον χρόνο και θα θύμιζαν σε όλους αυτήν την ιστορική πρώτη επίσκεψη.



Το Prince of Wales Museum ήταν ένα από αυτό. Μέχρι τότε η Βομβάη δεν είχε κανένα μουσείο και οι επιφανείς άνθρωποι της πόλης χρηματοδότησαν την κατασκευή του.  Σήμερα παραμένει μουσείο, ένα από τα καλύτερα της Ινδίας.

Η είσοδος για τους ντόπιους κοστίζει 30 ρούπιες (0,5 ευρώ) ενώ για τους αλλοδαπούς 300. Ενώ η άδεια για φωτογραφίες μέσα στο μουσείο κοστίζει 1000 Ρούπιες. Σκέφτονται οι Ινδοί: Τόσες χιλιάδες δολάρια ξόδεψε ο ξένος για να έρθει στην Βομβάη, 15 Ευρώ θα τσιγκουνευτεί?

3. Gateway Of India.

Το ορόσημο της Βομβάης. Ο λόγος του ταξιδιού μου στην Βομβάη ήταν για να σταθώ και να φωτογραφηθώ μπροστά σε αυτήν την πύλη.  Χτισμένη και αυτή για τον εορτασμό της επίσκεψης του Βασιλιά πλέον Γεωργίο του 5ου το 1911 έκτοτε αποτελεί την  πρώτη εικόνα που αντίκριζαν οι επιβάτες των πλοίων που έφταναν στην Ινδία πριν την κυριαρχία των αεροπλάνων. Σήμερα δεν υπάρχει τουρίστας που επισκέφτηκε την πόλη και να μην στάθηκε άφωνος μπροστά στην μεγαλειότητα του κτηρίου.


Πάνω από την αψίδα αναγράφεται:

Erected to Commemorate the landing in India of their Imperial Majesties King George V and Queen Mary on the second of December   MCMXI




4. Taj Mahal Hotel.


Ακριβώς   δίπλα στην Πύλη Της Ινδίας βρίσκεται το ξενοδοχείο Taj Mahal. Η ομορφιά του συγκρίνεται με αυτή του  πασίγνωστου ομώνυμου μαυσωλείου στην Agra της βόρειας Ινδίας.
Χτίστηκε από Ινδό επιχειρηματία όταν του αρνήθηκαν την είσοδο στο πιο γνωστό εκείνη την εποχή ξενοδοχείο της Βομβάης καθώς προορίζονταν «μόνο για λευκούς»
Εκείνο το ξενοδοχείο πλέον έχει κλείσει ενώ το Taj Mahal δεσπόζει στην παραλία του Mumbai.

5. Court House, University and other buildings
Οι Άγγλοι αφησαν πίσω τους δεκάδες άλλα κτήρια αντίστοιχης αρχιτεκτονικής και ομορφιάς  στα οποία στεγαζονται όλες οι διοικητικές υπηρεσίες της πόλης στεγάζονται σε αυτά.


Το κτηριο των κεντρικων γραφείων των Δυτικων Σιδηροδρόμων της Ινδίας. (Western Railway of India)



Το κτηριο του δικαστηριο και το πανεπιστήμιο


Εάν οι Άγγλοι δεν είχαν έρθει ποτέ στην Βομβάη, μπορεί να μην ήταν τόσο όμορφη. Η αλήθεια όμως είναι πως οι Ινδοί κάνουν ότι είναι δυνατόν να διατηρήσουν αυτόν τον παλιό χαρακτήρα της πόλης καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουν να προσελκύσουν τουρίστες από το εξωτερικό οι οποίοι θα έρθουν για να νιώσουν για λίγο τον αέρα μιας άλλης εποχής. 


 Flora Fountain. Συντριβάνι σε μια κεντρική πλατεία της παλιάς Βομβάης.

1 σχόλιο:

  1. If travel is so inconvenient.... maybe you need another hobby?

    Learn an instrument? Learn Yoga? Volunteer with the locals?
    Get a girlfriend? http://www.bachelorette.com/fatwomblowup.html

    When I visit you, I'll make your life interesting for a little while. And when I say interesting, I really mean chaotic. You'll probably be begging me to leave after a few days. ;) ~

    ΑπάντησηΔιαγραφή